Kapcsolódj hozzánk!

Kapcsolódj hozzánk!


         
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj legfrissebb ajánlatainkról!
Szűrés
Specifikáció
TOP termékek
Termékajánló
Naptár
2024. Március
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Néha kell  kép is a hang mellé.

Fotózásban partnerünk a

Kodak Média webáruház

 

Házhozszállítás

25.000 Ft felett ingyenes!

Hangszertesztek
2015.06.02 10:47

Kicsi a bors...és erős - Warwick BC40 kombó teszt by RaJoe

Warwick BC 40 - Az anyósülésen és halláskárosult gitárosok mellett is megállja a helyét

 

 

A kis kombók furcsa szerzetek – a gyártók legtöbbször otthoni gyakorlócuccnak, kis kávéházi, lábujjhegyen eljátszott koncertek kísérőinek szánják és ajánlják őket, de az ifjú és/vagy kezdő basszusgitárosok igaz-szívű emberek, és ezért hajlamosak azt gondolni, hogy ugyanúgy, ahogy az első barátnő vagy az első húrkészlet, az első kombó is legalább tíz évig kitart gond nélkül.

Ezt a helyzetet még mindig átérzem, így tíz évvel, pár erősítővel (és barátnővel) később is, ezért gondoltam arra, hogy a Warwick kombók közül kiválasztok egy közepes méretűt, és elviszem a lehető legésszerűtlenebb helyzetbe tesztelni. Elöljáróban annyit említettem a teszthelyzetről Kanóc Úrnak, hogy a felállás két gitár, basszus, közepesen hangos dob és ének, szabadtéren, esküvőn, ami miatt várható némi alkoholfogyasztás, ebből pedig fakadhat stenk és hangerőnövekedés.

Kanóc úr ki is készítette ennek tudatában a BC 80-at, de mire megérkeztem, kiderült, hogy csak a kisebb, BC 40-es fog beférni az autóba, egész konkrétan az anyósülésre, egy pedalboard mellé/alá.  Ennek azért titkon örültem, mert ez még ésszerűtlenebb a fentiek tudatában, másrészt a BC 40 félkezes, könnyű és nem mellékesen jól nevelten, szó nélkül bírta az utat.

 

A német technika

Najó, majdnem szó nélkül – odafele mesélt magáról kicsit. A BC 40 egy 40 wattos kis jószág, melybe német pajtásaink pakoltak egy 10”-os saját fejlesztésű hangszórót és egy 2”-os neodímium magassugárzót is. A láda önhűtő, így a ventilátor zavaró zaját el lehet felejteni, viszont van rajta még egy basszus reflex nyílás, melynek köszönhetően még több mélyet tud kipréselni magából a kombó.

A bekapcsoló gombot elég jól elrejtették rajta: a kombó hátulján alul a sarokban van a pici mágikus power gomb – tudjátok, a design mindenek felett, így szép letisztult lett az előlap J

Az erősítő rész egyszerű és érthető: az előlapon két bemenetet találhatunk, egy aktív és egy passzív gitár bemenetet (emiatt akár egyszerre ketten is gyakorolhatunk rajta, vagy akár egy mikrofont is ráköthetünk a basszusgitár mellé). Az EQ 3 sávos, a mély, közép és magas potméterek zenei módon alakítják a hangot - a basszust megtekerve érezhető leginkább a változás, a magasak pedig kitekerve sem fülsértők. Van rajta még egy kis-jack Aux In bemenet, ahova tetszés szerint köthető bármilyen hangforrás (tehát házibuli hangfalnak is tökéletes), és egy sztereó fülhallgató kimenet. (A fejhallgató kimenet feletti H/P betűpároson jót mosolyogtam, nem tudom direkt van-e, de kedves utalás a Warwick fő-fő-főnökére, Hans-Peter Wilferre)

 

Fontos megemlíteni, hogy az erősítő zajszintje gyakorlatilag nulla, ha mindent kitekersz sem fog búgni-zúgni-susogni, ezt Andy Irvine is megmutatja a demo videóban, alább bizonyítsa ezt egy animgif. A BC 40 amúgy tiszta és vigyáz magára - van benne egy limiter áramkor, ami miatt nagyobb hangerőn is minimális a jeltorzítás, és ez egyben a hangszórót is védi attól, hogy széthajtsuk. Jó, ugye?

 

 

A hang

A hangot a zenészek előszeretettel írják körül mindenféle sajátos jelzőkkel – ezt én is megteszem mindjárt, de azért tudjatok róla, hogy ha betévedtek a Tomori köz 14-16-ba, akkor saját füllel is meggyőződhettek bármikor a jelzők helyességéről.

Szóval azok a bizonyos jelzők: a hang szobakörülmények között tiszta, nem színezett, hogy is mondják, transzparens. Alapállásban is szép kiegyensúlyozott hangot ad, amit a 3 sávos EQ bármikor a kellő fazonra vág. Ahogy már említettem, a mélyeket megtekerve a kombó méretéhez képest meglepő konkrét mélyek kúsznak elő belőle, a magasak pedig kitekerve is használhatóak, nem zavaróak, nem csak a csattogást fogod hallani. A gitárod és a kezed hangját fogod (te és a szomszédok) hallani.

 

A nagy hang - a koncert

De hát a kombó próbája a kitekerés, no meg a hangverseny, így a BC 40 sem kerülhette el a végzetét, hogy kitekerjék mindenestől és tövig hajtsák egy másfél óráig. Csak tájékoztatósképp: az egyik gitáros egy VOX csöves fejet hozott egy custom 2x12-es ládával, a másik pedig egy szintén csöves, Fender Hotrod Deluxe kombót. A dobos meg pont annyi sört ivott, amitől hangosabb volt az átlagnál.

És bizony a saját meglepődésemre is, de a BC 40 megállta a helyét ebben a kavalkádban is - ehhez teljesen ki kellett hajtani és tekerni, de így a mélyek két gitáros mellett is hallhatóak voltak, kifelé és befelé is. Nem mondom, hogy dominánsak voltak, és nem mondom, hogy nem tudtam volna még egy kis hangerő-pluszt elviselni (mert én már el vagyok kényeztetve a fej+3x10-es láda hangnyomásával), de a basszus érzékelhető és jelenlévő volt a zenésztársak és a hallgatóság szerint is.

Ezen a csutkára hajtott hangerőn a magasak már nem olyan szépen kivehetőek, mint szobahőmérsékleten, de az szerintem nyilvánvaló, hogy teljesen alulméretezett volt ez az erősítő egy ilyen szabadtéri felálláshoz. Klubkoncerten viszont, zárt térben egy gitárossal szerintem bármikor megállja a helyét ebben a tekintetben is.

 

A konklúzió

Ár-érték aránya jó? Igen.

Szép hangja van? Igen.

Hangos? Igen.

Lehet vele koncertezni? Igen.

A BC 40 tökös a kis mérete ellenére, szépen szól, mélyei is vannak, lehet hajtani is, mert vigyáz magára. Kezdő erősítőnek tökéletes, amivel már koncertezni is el tudsz menni – stadionkoncertre nem lesz elég, de hűségesen fog szolgálni az oda vezető út elején.

Ebben az árkategóriában vagy nehezebbet, vagy halkabbat, vagy kevésbé megbízható minőségűt találtok csak – hozzáteszem, hogy egy bő tízezer forinttal többért már a BC 80-es is a tiétek, azon már Line Out is van, és azzal már a legtöbb buli gond nélkül megoldható, falbontásra pedig továbbra is az LWA 500 / LWA 1000 és WCA 410-es párost javasoljuk.

Konklúzió:

-          ár-érték-minőség-teljesítmény aránya németes – gazdaságos és teszi a dolgát

-          könnyű, fél kezes, de masszív felépítés - akár villamoson is utazhat, és bírja a strapát

-          tiszta, természetes, „színezésmentes” hang

-          méretéhez képest emberes mélyeket produkál

-          torzításmentes nagy hangerőn is, az áramkörben van túlhajtás elleni védelem

-          2 bemenet (aktív és passzív), így akár mikrofon is köthető rá kis klubokban

 

A termék kipróbálható és megvásárolható a Rockforth kft budapesti bemutatótermében.

 

http://rockforth.hu/spd/BC40/Warwick-BC-40-Basszuskombo

 

További információk és elérhetőségek:

www.rockforth.hu