Kapcsolódj hozzánk!

Kapcsolódj hozzánk!


         
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj legfrissebb ajánlatainkról!
Szűrés
Specifikáció
TOP termékek
Termékajánló
Naptár
2024. Április
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Néha kell  kép is a hang mellé.

Fotózásban partnerünk a

Kodak Média webáruház

 

Házhozszállítás

25.000 Ft felett ingyenes!

Hangszertesztek
2014.08.05 16:37

RockBass Fortress teszt by Tóth Áron Gergely

A könnyen bevehető erőd

Nem voltam soha nagy Warwick fan. A véleményemet nem befolyásolta márkahűség, szimpátia, hosszabb ideje érlelődő vágy. Tudtam a márkáról, tudtam, hogy kik használják, de nem ácsingóztam utána... Aztán jött a groove-verseny...

 

Itt a Rockforth legénységének köszönhetően végigpróbálhattam a legkomolyabb gitárokat is, míg végül egy Corvette $$ SE-vel a kezeim között éreztem, hogy valami elindult. A márkával való barátkozást a saját gitáromra feltett EMP húrokkal kezdtem.

 

A pár hetes húrokkal stúdióba vonultunk egybe felvenni két számot: az 

eredményt itt tudjátok meghallgatni (https://soundcloud.com/to-atlantis/growing-mountains). Előtte egy nagyon drága amerikai márka húrjait használtam,aminek a vonzereje abban rejlik, hogy a kivételesen precíz karaktere mellett a normál húroknál sokkal hosszabb ideig őrzi meg friss hangzását, állagát. Az EMP tartósságát a rövid használati időtartam miatt még nem tudtam tudtam tesztelni, de az extrém igénybevétel próbáján magasan vitte a lécet; szeptemberben volt egy koncert, ahol négy (ebből három alkalmi) felállással léptem fel, az ezt megelőző intenzív próbafolyamatokon a húr tökéletesen bevált, a koncerten frissen szólt.

 

Az este során kölcsön basszusgitárra volt szükségem; amihez számomra egyértelmű volt, hogy a Rockforth-ot fogom megkeresni. Ők természetesen azonnal partnerek voltak az ötletemre, így volt szerencsém egy öthúros Rockbass Fortresst kölcsön kérni. Ezért utólag is sok köszönet jár nekik.

 

A Fortressről


A kinézetet nem érdemes ragozni: egyedi, szép. A kőris test hosszú felső szarva a hosszabb hangkitartás, a teljes rezonanciát hivatott segíteni, amellett, hogy -valljuk be-, egyedivé teszi a gitárt (már az első hang megszólalása előtt elismerő biccentéseket, dicsérő szavakat gyűjtött nálam be).
Rendben, tehát a legegyszerűbb tiszta fekete színösszeállításban is mutatós, de mit tud ezen kívül? Kezdeném a játszhatósággal: a két oktávos rózsafa nyak kiszélesíti a lehetőségeket. Érdekes, hogy egy 21 bundos jazz bass típusú basszusgitárnál még így is sokkal rövidebb a nyaka, amit nyugodtan vehetünk egyértelmű jelzésnek: tessék a mély karakterektől feljebb is nyugodtan kalandozni. A rövid nyak és a sok bund párosa mégsem eredményezi azt, hogy könnyen eltévednénk, a Fortress könnyen megszokható, kényelmes, pontos hangszer. Becsülendő, hogy a húrtávolságot ennél az alacsonyabb árkategóriás hangszernél is egyszerűen átállíthatjuk, így van lehetőségünk személyre (vagyis az ujjunkra) szabni a hangszert.


A hangbeállításra rendelkezésünkre áll egy hangerő, egy magas, egy mély és egy pickup-választó potméter, amiket bár hogy tekerünk, rossz hangot nem igazán, hiszen Warwick. Hihetetlen mélyek, erős, konkrét magas csengés; modern a szó jó értelmében (a teltség a magasságokban kicsit elbátortalanodik, de kíséretnek elég erős). Talán az sem véletlen, hogy az elérhetőbb árképzésű gitárjaik a RockBass nevet kapták, viszont én pont pár blues szám játszására használtam a hangszert, s messze nem mondhatnám, hogy csalódtam. Erősen, konkrétan - s ami itt a legfontosabb - telten szólt a ehhez a stílushoz is.

Gyenge pontnak talán az elektronika apró alkatrészeit említeném. Személy szerint én egy kényelmes ember vagyok, aki egy eszközt azért vesz meg, hogy használja; ezért kicsit zavart, hogy az lötyögő jack-et utána kell húzni, de ezt a hibát boldogan bevállalnám, hiszen az előnyök sora sokkal hosszabb.

 

A Warwickról


A Warwick hangszerei komoly minőséget képviselnek; bármelyik sorozatgyártású márkával felveszik a versenyt. Amennyiben a hangszer karakterével meg vagyunk barátkozva, érdemes körbenézni a kínálatban, hiszen hasonló tulajdonságú kompetítoraihoz képest már az árelőny is jelentős lehet.

A Rockbass-ről általában

Több márka készít a saját gitárjaiból könnyebben elérhető verziót. A jobb márkák ezeknél sem a minőségen spórolnak. A Warwick ezek közé tartozik, amit például a húrtávolságállítás beépítése is jelez. Ahogy írtam, azért természetesen előfordulhat egy-egy kisebb hiba, ám, aki ezekre figyel, normál használat mellett is egy hosszútávú, megbízható társra lelhet egy Rockbass Fortress-ben.

 

Webshop link:

https://www.rockforth.hu/spd/1534029005CZASHAWW/Warwick-Rockbass-Fortress-4-Natur-Oil-Finish

 

Video teszt by Andy Irvine: